Leesactiviteiten

Het belang van lezen

Lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt en dat zij zich beter kunnen verplaatsen in anderen.

Daarom werken we als openbare basisschool De Bieshaar graag mee aan de Bibliotheek op school. De Bibliotheek op school is een samenwerkingsverband met de Bibliotheek Eemland. In dit project werken we aan leesbevordering en zo vergroten we de taalontwikkeling en mediawijsheid van uw kind. Leesconsulent Anita Sindelka van de Bibliotheek Eemland zorgt er samen met leescoördinator Astrid van der Spoel voor dat alle groepen van De Bieshaar met plezier gaan lezen!

Meer informatie over het programma 'de Bibliotheek op school': 
kijk op: https://www.bibliotheekeemland.nl/speciaal-voor/de-bibliotheek-op-school.html  
Via onderstaande link kunt u naar de website van Aura Junior. Hier vindt u leuke boekentips en kunt u zien wat uw kind leest op school. 
https://bieshaarschool.auralibrary.nl/auraicx.aspx

Boekenkringen

Alle kinderen op de Bieshaar houden minimaal één keer per jaar een boekenkring. Een boekenkring bestaat uit een presentatie van een boek en een kringgesprek over het boek met de stamgroep. Leesbeleving staat daarbij centraal. Door het houden van een boekenkring en het deelnemen aan de boekenkring wordt bij kinderen de belangstelling voor boeken opgewekt en leren kinderen verschillende schrijvers en genres kennen. Kinderen verdiepen zich in de kenmerken van een verhaal en leren een boek presenteren. Tijdens het gesprek oefenen ze in het discussiëren en argumenteren.

Kinderboekenweek

Het hele jaar door wordt er op de Bieshaar veel aandacht besteed aan lezen, maar tijdens de Kinderboekenweek gebeurt dit nog eens extra. Ieder jaar wordt de Kinderboekenweek geopend met een voorstelling door de kinderen, ouders en stamgroepleiders. De kinderen komen hier in het gemeenschapsruimte naar kijken en komen zo te weten wat het thema van de Kinderboekenweek is. Daarna worden er in de groepen allerlei activiteiten rond kinderboeken gedaan. Ook nodigen we ieder jaar een paar schrijvers uit om een bezoek te brengen aan onze school. Het is altijd weer bijzonder als een echte kinderboekenschrijver over zijn werk komt vertellen. En natuurlijk krijgt iedere groep een voorraad nieuwe boeken.

 

Voorleesdagen

De stamgroepen 1 en 2 doen elk jaar mee aan de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze periode staan boeken en voorlezen centraal in de onderbouw. Vaak worden er speciale gasten uitgenodigd om te komen voorlezen. Zo heeft de burgemeester van Amersfoort al een keer op school voorgelezen en de opa’s en oma’s van de kinderen.

Poëziedagen

Tijdens de Poëziedagen gaan alle groepen aan de slag met poëzie. Er wordt naar geluisterd en zelf geschreven, maar bijvoorbeeld ook gerapt of bij geschilderd.


Nationale voorleeswedstrijd

De groepen 7/8 doen ieder jaar mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Eerst worden er voorrondes gehouden in de stamgroep. Daarna vindt er een schoolfinale plaats. De winnaar daarvan mag de Bieshaar vertegenwoordigen tijdens de Finale van de regio Eemland.

De Bieshaarschool, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

OJS de Bieshaar
Kraailandhof 3
3828JN Hoogland
Tel.: 033 4801414
E-mail: info.bieshaar@meerkring.nl

Plan Route

Volg ons

Stichting

OJS de Bieshaar is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder